Možná si myslíte, že znáte čínskou kuchyni z restaurací u nás. Jaké jsou však čínské kulinářské speciality ve skutečnosti? Toto jsou některá ikonická jídla a nápoje této země.
Mluvit o čínské kuchyni jako o celku může být trochu problém, protože země je obrovská a naleznete v ní množství různých regionů a kultur. Přesto existují některé kulinářské speciality a lze je zhruba rozdělit do čtyř zeměpisných zón: severní, jižní, východní a západní.
Want to know how to make perfect Peking duck? Recipes by @Chinghehuang @lulugrimes @chefkatiechin @jimpetersoncook will satisfy you for #NationalPekingDuckDay #LunarNewYear & beyond Any tips for crispy duck skin? @foodurchin @johnharlow20@Anniemole @Rob_C_Allen or anyone else… pic.twitter.com/sxOY6Tx9My
— ckbk (@ckbk) January 18, 2024
Kuchyně severní Číny
V této suché, zčásti vyprahlé oblasti Číny jsou základními potravinami obiloviny jako například pšenice, ječmen a proso. Hlavní složkou stravy v této oblasti je rýže. Existuje mnoho pokrmů na bázi nudlí, raviol a dušených knedlíčků s masovou náplní nebo bez ní.
Typickým severním pokrmem je pekingská kachna, která se podává s regionálními přílohami. Patří mezi ně palačinky, fermentovaná fazolová pasta a jarní cibulka. Obyvatelé této oblasti konzumují více pečeného a grilovaného masa než v jiných částech Číny a velmi oblíbené je také fondue.
Kuchyně jižní Číny
Když se řekne čínská kuchyně, vybaví se vám pravděpodobně právě tato kuchyně: kuchyně jihu. Konkrétně kantonská kuchyně se díky velkému počtu emigrantů a otevření mnoha čínských restaurací v zámoří zpopularizovala po celém světě.
Základem stravy je rýže a jistě poznáte proslulé kuřecí kari a sladkokyselé vepřové maso, stejně jako dim sum, malé knedlíčky často podávané v košících na páře. Mezi další pokrmy typické pro toto rozsáhlé území patří například hovězí maso v ústřicové omáčce, křupavé selátko nebo kuře pečené v soli.
Jedno je jisté: Kantonci kladou velký důraz na čerstvost surovin a nespoléhají se na koření, jak je tomu na severu.
Kuchyně východní Číny
V bohaté a úrodné oblasti východní Číny, které se přezdívá „země rýže a ryb“, jsou ryby a mořské plody základem každodenního jídelníčku obyvatel. A to ať už se jedná o ryby vařené v páře, dušené nebo smažené, či o proslulého kraba chlupatého, šanghajskou specialitu. Ta se na čínských stolech objevuje od října do prosince.
Velký význam mají na východě také čerstvé potraviny, mezi které patří například chutná polévka wonton, smažená vejce s rajčaty, vepřovým masem a zelenou paprikou nebo lilek s rybí příchutí.
Kuchyně západní Číny
Choulostivé jazýčky pozor! Intenzivním používáním koření umí vnitrozemská oblast západní Číny, obývaná četnými menšinovými etniky, své typické pokrmy pořádně okořenit. Klasikou je červené chilli a sečuánský pepř (neboli květový pepř), který otupuje chuťové pohárky, stejně jako anýz a koriandr.
Pokud vás ani toto varování neodradilo, můžete vyzkoušet chutnou rybí polévku s kyselým zelím nebo obzvlášť pálivé fondue z Čchung-čchingu.
Typické čínské nápoje
Když přijde řeč na Čínu a nápoje, nevyhnutelně vás napadne čaj. Tato země byla první, kdo pěstoval čajovníky. Existuje dokonce čínské tvrzení, že čaj je jednou ze sedmi životních potřeb, spolu se dřevem, rýží, solí, olejem, octem a sójovou omáčkou.
Existují tři základní druhy čaje: zelený čaj, černý čaj a čaj wulong, polofermentovaný čaj na půli cesty mezi zeleným a černým čajem. Při oslavách a zvláštních příležitostech Číňané také rádi pijí sklenku baijiu, pálenky destilované z fermentovaných obilovin, jako je čirok, pšenice nebo rýže.