Tabák je rostlina, která má poměrně široké uplatnění — a skvělé využití si proto našla rovněž ve světě gastronomie. Ať už jako tajná ingredience a neotřelé koření přímo pro přípravu různých pokrmů, tak jako výborná varianta k párování s mnoha různými jídly či nápoji. Specifická tabáková chuť přitom nabízí širokou škálu nuancí, které ocení i ti nejvytříbenější gurmáni.
Tabák jako koření i tajná přísada
Ačkoli tabák nepatří mezi zcela běžná koření, mohli byste ho v řadě špičkových restaurací po celém světě najít a ochutnat v mnoha sladkých i slaných pokrmech — třeba v čokoládových lanýžích, vytříbených omáčkách k různým masům, ale i zmrzlině.
Tabákovou chuť je možné přitom do jídla zakomponovat několika způsoby. Tabák lze využít třeba jako aromatickou přísadu při oblíbeném uzení, stejně jako jej můžete přidávat do jídla spolu s dalším kořením. Použít ho můžete přímo v čisté podobě, ale lze ho například i vylouhovat ve smetaně, cukrovém rozvaru či alkoholu.
Párování tabákových chutí s jídlem
Tabák je možné ale do gastronomických požitků zapojit také jinak. Podobně jako například víno či čokoláda se také tabák skvěle hodí k párování s různými druhy jídel a rozmanitými chutěmi.
K párování tabáku s jídlem lze přitom velmi dobře využít i tabák zahřívaný. Ideální variantu představují třeba kvalitní tabákové směsi Camel, které znáte z náplní do přístrojů na zahřívání tabáku Ploom. Stačí si vybrat některou z tabákových náplní Camel — třeba Amber, Tan či Burgundy — a zkombinovat ji s nějakou vhodnou chutí.
Jak ale poznat, které chutě k sobě pasují? Není to překvapivě nijak složité. Pro párování tabáku s jídlem si stačí osvojit několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou přinést ještě o poznání intenzivnější a chutnější gastronomické zážitky:
- Zapamatujte si, že méně intenzivní tabák se hodí k lehčím pokrmům, silnější tabák, jaký najdete například v náplních Bronze, pak nejlépe vynikne s robustními a výraznými chutěmi.
- Roli hraje také struktura pokrmů — křupavé a křehké potraviny chutě neutralizují, zatímco pokrmy s krémovou strukturou mohou tabákovou chuť vhodně obohatit a rozvinout.
- Stejně jako v gastronomii obecně ovšem i zde platí, že byste se neměli bát experimentovat — neexistuje totiž jediná správná varianta. Nikde není psáno, že si nemůžete vymyslet či uzpůsobit svůj vlastnit recept. Najděte si svou specialitu.
Vyzkoušet můžete třeba některý z následujících receptů:
Recept na pravé italské affogato
Italskou klasiku, která skvěle završí výbornou večeři, můžete vyzkoušet třeba v kombinaci s chutí tabákové náplně Amber. Příprava tradičního affogata je velmi snadná a výsledek předčí vaše očekávání:
- Do šálku nebo sklenice naservírujte porci kvalitní vanilkové zmrzliny,
- pokapejte lehce nahořklým mandlovým likérem Amaretto,
- přelijte 60 ml kávy — a vychutnejte si souhru všech chutí!
Recept na úžasný slaný karamel
Máte rádi sladké i slané? Vyzkoušejte slaný karamel, který v sobě snoubí to nejlepší z obou světů. Hodí se do spousty dezertů, lze ho ale použít na palačinky, lívance, stejně jako do ovesné či rýžové kaše. A můžete ho vyzkoušet spárovat třeba s tabákovou náplní Burgundy:
- V hrnci zahřejeme 200 g cukru krupice, přidáme povolené máslo (80 g) a pečlivě zapracujeme.
- Za stálého míchání přidáme 120 ml smetany (min. 30%), necháme minutku povařit a odstavíme. Nakonec přidáme lžičku kvalitní soli, zakápneme vanilkovým extraktem a opět důkladně promícháme.
- Ještě teplý karamel přelijeme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v chladu. Nebo rovnou sníme.
Recept na geniálně jednoduché kuřecí špízy v troubě
Některé recepty jsou tak prosté, snadné a rychlé, že snad ani nemohou být dobré. Opak je ale pravdou! A když navíc tyhle špízy zkusíte vyladit s chutí náplně Tan, nebude to mít chybu:
- Připravte si marinádu, budete potřebovat 1 lžičku mořské soli, 3 utřené stroužky česneku, 1 lžičku mletého pepře, šťávu z půlky citrónu, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžíci skořice a ¾ lžíce nového koření.
- Vezměte 500 g kuřecích prsou bez kosti, nakrájejte na malé kousky a marinujte. Nechte v lednici půl hodiny (nebo klidně přes noc) odležet.
- Ke špízům se bude hodit dip z tahini pasty, na který si připravte: 90 ml tahini, 2 rozdrcené stroužky česneku a šťávu z půlky citrónu. Směs zalijte 40 ml horké vody, přidejte hrst nasekaného čerstvého rozmarýnu a hrst nasekané čerstvé bazalky. Vše pečlivě smíchejte.
- Namarinované maso napíchněte na špejle, doplňte oblíbenou zeleninou (cuketa, cibule, rajče) a vložte do vyhřáté trouby. Pečte na 180 °C zhruba půl hodiny. Podávejte s dipem, rýží či pita chlebem.
Recept na zapečenou čekanku s tymiánem a slaninou
Čekanka sice není v tuzemské kuchyni nejčastějším hostem, to z ní ale dělá ideálního adepta na vyzkoušení. A když už budete experimentovat, zkuste ji spárovat s tabákovou náplní Bronze:
- Ze 4 čekankových puků oberte ovadlé listy, zbavte je košťálů, podélně rozčtvrťte a vložte do zapékací mísy vytřené olivovým olejem.
- K čekance přidejte 6 bobkových listů a 6 snítek tymiánu, 12 stroužků česneku, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete. Překryjte alobalem a 30 minut pečte.
- Přidejte 6 plátků libové anglické slaniny a nechte opéct do křupava (cca. 30 minut, bez přikrytí).
- Podávejte ideálně s čerstvým tmavým chlebem.
TIP: Ploom perfektně ladí také s míchanými nápoji. Přečtěte si, jak párovat Ploom náplně s drinky.
A nezbývá než popřát: dobrou chuť!
Použité zdroje:
www.nohcigars.com
www.scmp.com
https://fresh.iprima.cz/recepty/affogato-osvezujici-kava-se-zmrzlinou
https://www.naskokvkuchyni.cz/slany-karamel/
https://www.pgfoodies.com/recept/23/kureci-spizy-kure-skorice-cesnek-pistacie
https://www.apetitonline.cz/recept/cekanka-zapecena-s-tymianem-slaninou