Pastéis de Belém byly nedávno oceněny průvodcem TasteAtlas jako nejlepší pečivo na světě. Je sice méně známé než pastel de nata, ale stejně kultovní i lahodné.
Gastronomický průvodce TasteAtlas nedávno zveřejnil žebříček nejlepších zákusků roku 2024. Tento seznam, v němž hlasovali milovníci jídla z celého světa, oceňuje pečivo a koláče, které představují kulinářskou identitu svých zemí. Na vrcholu seznamu jsou pastéis de Belém, portugalská specialita, která je velmi ceněná pro svou strukturu a chuť. Tyto malé cukrářské koláčky plněné krémem porazily dvě další sladké pochoutky: pastel de nata, blízkého příbuzného vítěze, a malajský karipap.
Pastel de Belém, nejlepší pečivo na světě 2024
V letošním roce bylo v centru pozornosti zejména Portugalsko, kde se na prvním místě žebříčku umístil pastel de Belém. Tyto malé kolšíčky se vyrábějí z listového těsta plněného krémem ze žloutku, mléka a cukru. Jsou oblíbené zejména pro svou napůl křupavou a napůl vláčnou strukturu a příjemnou chuť.
Zatímco pastéis de nata jsou dobře známé, jejich příbuzní z Belému jsou někdy opomíjeni. Více než v receptuře spočívá jejich hlavní rozdíl v původu.
Rozdíl mezi pastéis de Belém a pastéis de nata
Vypráví se, že na začátku 19. století byl v Belému klášter hieronymitů a malý obchod. Po liberální revoluci v roce 1820 byly všechny kláštery v zemi uzavřeny a duchovní vyhnáni. Aby přežili a zůstali zaměstnaní, rozhodli se v roce 1837 nečinní mniši prodávat pečivo, které již dlouho vyráběli: malé krémové koláčky. Klášterní recept pak předávali dalším cukrářům v malém obchůdku vedle kláštera.
Na rozdíl od pastéis de nata je tedy pastéis de Belém k dostání pouze ve Fábrica dos Pastéis de Belém v lisabonské čtvrti Belém. Tam se jedí s malým sáčkem cukru nebo skořice. Díky tomuto know-how předků, které je dodnes střeženo jako tajemství, se bélemské pastéis staly chráněným označením.
Nejlepší pečivo roku 2024 podle TasteAtlasu
Po pastéis de Belém je druhým nejoblíbenějším pečivem pastéis de nata. Jeho rodným místem je též Portugalsko. Tyto koláčky však nemají chráněné označení původu, takže se vyrábějí a prodávají v mnoha cukrárnách po celém světě.
Nakonec se v první trojici nejlepších pečiv roku 2024 umístilo méně známé malajské slané pečivo: karipap. Toto listové těsto s kari se smaží nebo peče a poté se plní hustým kari z kuřecího masa a brambor. Tradičně se jí k snídani nebo jako svačina. V jihovýchodní Asii je velmi oblíbené, může se podávat také s tuňákem, sardinkami nebo indonéským hovězím rendangem.