Jižní Amerika je obrovský kontinent s velmi bouřlivou historií. To je jasně patrné na místním jídle, které má kořeny ve směsi starověkých domorodých kultur a současných evropských vlivů. Co ochutnat?
Přečtěte si průvodce po jednotlivých zemích a nejlepším jídle a pití, které Jižní Amerika nabízí.
Arepas – Kolumbie
Arepas jsou typickým pouličním občerstvením v Kolumbii a najdete je téměř na každém rohu této rozlehlé a krásné země. Ve své nejjednodušší podobě je arepa tlustý, kulatý nekvašený chléb vyrobený z mleté kukuřičné mouky, grilovaný na žhavém uhlí a potřísněný vydatnou dávkou másla. Sýr je oblíbeným doplňkem, ale pro každou denní i noční dobu jsou k dispozici nekonečné regionální variace. Vyzkoušejte arepa con huevo v hlavním městě země Bogotě. Neodolatelná kombinace smažené arepy s dokonale uvařeným tekutým vejcem pro skvělou snídani.
Ovocná šťáva – Ekvádor
Úrodnost rozmanité krajiny Ekvádoru se odráží v nepřeberném množství ovoce, které plní stánky na rušných centrálních tržištích. Mobilní pouliční prodavači křižují města a nebuďte překvapeni, když vám i v autobuse nabídnou granadillu (příbuznou mučenky) a plátky čerstvého ananasu. Kromě konzumace ovoce tak, jak je, jsou Ekvádorci experty na vytváření jugo naturales (čistá ovocná šťáva, voda a cukr) a batidos (ovocné smoothie smíchané s mlékem).
Ceviche – Peru
Tři klíčové ingredience pro skutečně autentické peruánské ceviche jsou čerstvé ryby nebo korýši, sůl a limón. Limón není ani citron ani limetka, ale kříženec mezi nimi. Jeho kyselost efektivně „uvaří“ syrové ryby a je tím, co dává pokrmu jedinečnou ostrou, ale jemnou chuť. Ceviche lze nalézt v mnoha dalších podobách v Chile, Ekvádoru a Kolumbii (Kolumbijci používají vařené měkkýše a jejich verzi doplňují horkou rajčatovou omáčkou).
Klasické doplňky zahrnují sladké brambory, nakrájenou červenou cibuli a kukuřici. Moreish marináda, leche de tigre, je skutečnou hvězdou tohoto jídla a je sama o sobě oblíbenou přílohou.
Salteñas – Bolívie
Jedinečná kombinace chutí. Pečené sladké pečivo s pikantním vývarem aji amarillo (žlutý pepř) a slaná náplň typicky připravená z hovězího nebo kuřecího masa, brambor, zeleniny, nakrájených vajec natvrdo a oliv nebo hrsti rozinek.
Pebre – Chile
Pebre je základem chilského jídelníčku a je oblíbeným kořením pro sopaipillas (smažené placky z dýňového těsta), chléb, maso a ryby. Klíčovou ingrediencí této pikantní salsy je Merquén, směs koření ze sušených uzených chilli papriček, které jsou opečené a drcené se semínky koriandru, pocházejících od domorodých obyvatel Mapuche. Tato opojná směs se poté promíchá s nakrájenou zeleninou, chilli, bylinkami, citronovou šťávou a octem.
Asado – Argentina
Argentinské asado je mnohem víc než jen grilování. Je to oslava kultovní kultury gaucho a jejího nejcennějšího produktu, masa. Každý víkend se argentinské rodiny scházejí, aby se podělily o hostinu plnou masa pečeného na ohni, zalitou spoustou Malbecu. Příprava a vaření asado jsou brány velmi vážně. Nutností je parrilla postavená z cihel s nastavitelným grilem pro přesné vaření masa, žhavé uhlíky a velkorysý výběr masa. To se před tepelnou úpravou pouze osolí.
Brigadeiros – Brazílie
Brigadeiros jsou brazilské delikatesy, které tradičně kombinují kondenzované mléko, kakaový prášek, vejce a máslo. Zřejmě byly poprvé vytvořeny ve 40. letech 20. století jako způsob získávání finančních prostředků pro prezidentského kandidáta Brigadeira Eduarda Gomese. I když možná prohrál, Brigadeiros triumfovali a tato sametově hebká sousta jsou dodnes základem narozeninových oslav. Obsahují mnoho polev a přísad, včetně ořechů, ovoce a čokolády, z nichž mnohé nyní zdobí výlohy obchodů Brigadeiro po celé Brazílii.
Dulce de leche – celá Jižní Amerika
Jakmile ochutnáte, budete nadšeni! Ve skutečnosti se zdá, že celý kontinent je posedlý touto lepkavou karamelovou pomazánkou, která se rýsuje rozmačkaná mezi sušenkami alfajores, podávaná k snídani s chlebem a medialunas, zamíchaná do zmrzliny, plněná do churros i libovolného množství pečiva. Pokud máte chuť na sladké, tohle musíte vyzkoušet.