Japonská kuchyně není jen o sushi, které si našlo cestu do restaurací a srdcí strávníků po celém světě. Seznamte se z dalšími tradičními lahůdkami ze země vycházejícího slunce.
Yakitori
Yakitori je pokrm z kuřecích kousků grilovaných na špejli. Využívají se při něm všechny části kuřete, včetně srdce, jater, a dokonce i kuřecích hřebínků, aby se zabránilo plýtvání. To je důležitý prvek japonské kultury stravování. Na rozdíl od jiných tradičních japonských jídel se yakitori konzumuje teprve zhruba od poloviny 17. století, protože konzumace masa byla v Japonsku po několik století do značné míry tabu.
Nakládaná zelenina tsukemono
Tsukemono je tradiční nakládaná zelenina, která se v Japonsku jí již od pravěku. Vyrábí se z nejrůznějších ingrediencí, včetně zeleniny, jako jsou ředkvičky daikon a lilek, a ovoce, jako je švestka ume. Tsukemono nejenže svými pestrými barvami dodává jídlu vizuální atraktivitu, ale je také mimořádně zdravou potravinou.
Kaiseki
Vrchol japonského fine diningu, kaiseki, je degustační jídlo složené z malých, sezónně laděných pokrmů připravených s maximální precizností a smyslem pro detail. Kaiseki se zrodilo z tradičního čajového obřadu, kdy se k hořkému zelenému čaji nabízely malé kousky jídla. Postupem času se tyto nabídky vyvinuly v několikachodové jídlo vysoké kuchyně.
Udon
Udon jsou husté a žvýkavé nudle z pšeničné mouky. Je to jedno z nejoblíbenějších japonských jídel díky své lahodné chuti, nízké ceně a univerzálnosti. Pokrm udon lze jíst teplý i studený a upravovat ho s libovolným počtem příloh. Existují tři známé regionální odrůdy nudlí udon. Sanuki udon z prefektury Kagawa v jihozápadním Japonsku, kishimen z Nagoji ve středním Japonsku a inaniwa udon z Akity v severním Japonsku.
Soba
Soba je další druh nudlového pokrmu, který se v Japonsku jí již po staletí. Vyrábí se z pohankové mouky, nudle mají dlouhý tenký tvar a pevnou strukturu a jsou velmi zdravé. Podobně jako nudle udon se soba mohou podávat v horkém vývaru nebo chlazené s omáčkou, takže jsou chutné a zdravé v každém ročním období.
Sukiyaki
Sukiyaki je pokrm z hovězího masa, zeleniny a tofu, který se vaří ve sladkém vývaru se sójovou omáčkou v mělkém litinovém hrnci. Tento pokrm se stal velmi oblíbeným poté, co byl v období Meidži zrušen staletý zákaz konzumace masa. Je to ideální způsob, jak si vychutnat neuvěřitelně bohaté a křehké japonské hovězí maso wagyu.