Vůně ramenu, několik dní marinovaného v mirinu a miso. Saké, s láskou nalévané do starobylých keramických karaf, pomalu ohřívané ve vodní lázni. Ústřice čerstvě vylovené ze zálivu, jejichž skořápky praskají, když se škvíří na obřích grilech.
Japonské pouliční jídlo působí na všech pět smyslů. Kdekoli v zemi vycházejícího slunce si pochutnáte. Přijďte hladoví na některý z těchto japonských festivalů jídla a naplňte svůj talíř, žaludek i srdce japonskými lahůdkami.
Pramen saké, Kjóto
Na tomto každoročním japonském festivalu jídla a rýžového vína je třeba znát dvě slova. „Nihonšú“, japonský výraz pro rýžové víno, na Západě známé spíše jako saké, a „Kanpai“, což v překladu znamená „Na zdraví“.
Více než 150 různých druhů saké se podává zde, ve starobylém bývalém hlavním městě Japonska, které díky nedotčeným podzemním zásobám pramenité vody vaří brilantně jemné rýžové víno. Dejte si saké teplé nebo studené a popíjejte ho při poslechu místních dýdžejů.
Ramen Expo, Ósaka
Sjeďte 20 minut vlakem Shinkansen do Ósaky a najdete svět polévkových zázraků. Tento japonský festival jídla, který se koná po čtyři víkendy v pamětním parku Expo, je na scéně poměrně nový. Každý víkend přivádí na scénu jiné kuchaře, kteří vaří ramen.
Letní festival, Sapporo
Letní festival je oslavou japonského jídla a pití v té nejlepší podobě. Park Odori, rozkládající se ve 12 městských blocích, se na osm týdnů promění v jednu velkou pivní zahradu. Podávají se zde řemeslná piva z celého Japonska i širšího světa. Pokud budete mít to štěstí a zaujmete místo v bloku Kirin, najdete zde věž Bikuri, 0,9 m vysoký džbán s pivem.
Furusato Matsuri, Tokio
Pokud jste někdy přemýšleli, co je to vlastně japonské jídlo, odpověď najdete v tokijském dómu Furusato Matsuri. Projděte si pouliční stánky s jídlem a vyberte si japonské pokrmy z celé země. Od sladkého okinawského ananasu s příchutí broskví až po výživné pochoutky Ainu z Hokkaida. V centru pozornosti jsou tradiční představení, od nadčasových tanců až po úžasně složité papírové průvody.
Furusato matsuri 2023 in Tokyo Dome. Had a great time here! pic.twitter.com/tlxxPUO2MB
— yitzha sarwonoイシシア (@yitzha_sarwono) January 14, 2023
Festival ústřic Mijadžima, Hirošima
Tento klidný ostrov je známý svými přátelskými jeleny a chrámy na vrcholcích hor zahalených mlhou. Ve vodách pod svatyní Itsukushima však najdete jeho nejchutnější vývozní artikl: ústřice. Každý rok v únoru ožívá už tak rušný trajektový přístav zvukem bubnů taiko a slanou vůní mořských plodů. Ty nejšťavnatější ústřice jsou vytaženy na břeh a smaženy, grilovány a tempurovány k dokonalosti.
Meguro Sanma Matsuri, Tokio
Lidový příběh vypráví o rozmařilosti feudálního pána, která vedla ke vzniku tohoto rybího free-for-all v Tokiu. Když pán projížděl kolem, zapomněl si oběd, a tak mu jeden sedlák podal talíř s grilovanou a solenou rybou sanma. Pán se nemohl nabažit, ale jeho kuchař nedokázal zopakovat jednoduchý chuťový zážitek, který si vychutnal na svých cestách. Od té doby je vnitrozemské předměstí Meguro spjato s rybami Sanma. Na zářijovém festivalu se jich zdarma podává více než 5 000. Pokud doufáte, že je ochutnáte, přijďte včas.