Britští vědci analyzovali v nové studii zdravotní a stravovací záznamy u tisíců žen, přičemž zjistili zvýšenou náchylnost vegetariánek na zlomeninu kyčle. Odborníci se domnívají, že to způsobuje nedostatek živin čerpaných organismem z živočišných produktů. Nabádají k vyvážené stravě. Napsal o tom deník The Guardian.
Britští vědci pod vedením Jamese Webstera, doktoranda ze School of Food Science and Nutrition v Leedsu, analyzovali zdravotní a stravovací data 26 318 žen ve věku 35 až 69 let. Ta získala z dvacetiletého pozorování, informoval The Guardian. Za cíl si dali porovnat rizika zlomenin kyčle u žen s odlišnými stravovacími návyky.
Některé ženy v této skupině si příležitostně vychutnávaly maso, jiné platily za pescetariány (vyhraněnost na ryby) a poslední kategorií byly vegetariánky. Experti tyto kategorie porovnali mezi sebou a s pravidelnými konzumentkami masa. Jejich výsledky publikoval časopis BMC Medicine.
Vegetarian women more likely to fracture hips in later life, study shows https://t.co/BdjBLnnG92
— The Guardian (@guardian) August 11, 2022
Celkem 822 žen, tedy asi tři procenta, utrpělo v období dvaceti let zlomeninu kyčle. Zvýšené riziko tohoto zranění přitom identifikovali u vegetariánek, a to o celou třetinu.
Je to jedna z mála studií, která porovnala rizika zlomeniny kyčle u vegetariánů a osob konzumujících maso, v níž potvrdili výskyt zlomeniny kyčle z nemocničních záznamů. Tohle riziko ale není odborníkům zcela jasné.
Vyváženost stravy na prvním místě
Vědci se domnívají, že za tímto jevem stojí nedostatek živin důležitých pro kostní minerály a zdraví svalů získávaných z živočišných produktů, jako je maso, mléko, vejce, sýr a další. To znamená, že jejich nedostatek vede k častějším zlomeninám při pádech, zejména ve starším věku.
Vegetariánská strava má výhody i nevýhody. Neobsahuje sice tak často živiny důležité pro zdraví kostí a svalů, ale snižuje riziko cukrovky, obezity, srdečních chorob a určitých typů rakoviny.
„Naše poselství pro vegetariány je nevzdávejte se své stravy, protože je zdravá i pro jiné věci a je šetrná k životnímu prostředí. Dbejte však na správné plánování a nevynechávejte živiny, které vyloučíte v případě, že nejíte maso a ryby,“ řekl Webster.
Výzkum se totiž snaží upozornit na důležitost vyváženosti stravy, ať konzumujeme cokoli. „Není to varování, aby se lidé vzdali vegetariánského jídla,“ dodal odborník.
Webster ovšem dodává, že k hlubšímu pochopení zvýšených rizik zlomenin kyčle u vegetariánsky se stravujících osob jsou zapotřebí další studie.